Tro og troskab

By Cyril Malka / 18/01/2008

Protestanter mere trofaste end andre – (18/01-2008) – På forespørgsel af National Council on Family Relation forsøgte en gruppe amerikanske forskere at finde ud af, hvordan religion påvirker utroskab.

Doktor Amy M. Burdette fra North Carolina University styrede undersøgelsen. Hun undersøgte 8.000 amerikanere fra forskellige trosretninger for at finde ud af det.

Nogle undersøgelser havde allerede påpeget, at folk, som jævnligt praktiserer en religion, og de mennesker, som tror stærkt på visse religiøse symboler, som fx Bibelen, er mere tro. Men doktor Burdette ville gerne gå længere: Hun ville gerne vide, hvordan religion påvirker parforhold og især seksualiteten.

Efter analyse af data blev Doktor Burdette forbavset over at se, at protestanterne, som siges at være frisindede, ikke er mindre trofaste end gennemsnittet. Denne gruppe mennesker, som accepterer, at præster gifter sig, og som af og til accepterer homoseksuelle forhold, er rent faktisk den mest trofaste gruppe.

Protestanter er 37 % mindre tilbøjelige til at være utro end ateister.

Baptister og katolikker følger tæt på. De er 33 % mindre tilbøjelige til at være deres partner utro end ateister.

Den største overraskelse er, at de mere konservative trosretninger, som fx mormonerne, ikke er de mest trofaste. Tværtimod. Det viser sig, at mormoner og Jehovas Vidner er lige så utro som ateister. Forklaringen er måske, at hos mormoner og Jehovas Vidner er sex uden for ægteskabet anset for meget forkert, og de bliver derfor gift meget unge.

For hvad jøder og muslimerne angår, påpeger studiet, at disse er deres partner utro lige som ateisterne. Dog er Doktor Burdette ikke så sikker på resultaterne, da antallet af jøder og muslimer, som deltog i undersøgelsen, var så lille, at resultaterne ikke rigtigt kan bruges til noget (Cyril Malka).

About the author

Cyril Malka

Click here to add a comment

Leave a comment: